Bu konuda keyfi ve düzensiz olmamalı, çocuğun yaşına göre anne sofrayı hazırlamalı, yemekten sonra onun yardım etmesine izin vermeli yemeği döküp saçsa da kendisi yemeli, TV'deki programlarla (ilgili çizgi filmler, oyunlar vb.) çocuğun ilgisi beslenmenin önemine çekilmelidir. Yemek yemesi için yalvarmak, zor kullanmak, ödüller vaat etmek çocuğa zarar verir.
Çocuğa seçme hakkı tanımak, karar vermesini istemek, işi inada bindirmeden ona bu konuda özgürlük tanımak gerekir. Çocuklar için elden geldiğince karar vermelerini gerektiren ortamlar oluşturulmalı. Örneğin, "Yumurtanı haşlanmış mı, yoksa sahanda mı istersin?", "süt mü yoksa portakal suyu mu içmek istersin?" diye sorarak kendine ilişkin konularda bir sorumluluk taşıdığını hissetmesi sağlanabilir.
Çocuklar anne ve babalarının, sevgi ve saygı çerçevesinde konuştuklarını görmeli. Anne-baba ve kardeşler bu konuda küçüklere örnek olmalıdır. Sofra özenle hazırlanmalı, temiz ve düzenli olmalı. Sofraya çocuk için de tabak, çatal, kaşık ve bardak konmalı, sofrada onun da bir yeri olduğu gösterilmelidir. Çocuk sofrada bazı hatalar yapabilir, yemeğini, suyunu dökebilir. Anne babalar çocuklarının yaptıklarını yüzüne vurup, bağırıp çağırmamalılar. Beslenme saatleri çocuğun istediği mutlu bir olay durumuna getirilmeli. Kuşluk ve ikindi vakitleri iştah kapatacak yiyecekler verilmemeli.