Üç yaşındaki oğlunuz uyuma zamanı gelip de yatağa yatırıldıktan hemen sonra “Sana bir sır vereceğim” diyerek sizi yanına çağırıyor. Ne söyleyeceğini öğrenmek için yanına gittiğinizde ise anlamsız sözler fısıldayıp gülüyor. Ne yapacağınızı bilemeden çaresizlikle gülümsüyor ve bu garip davranışına anlam vermeye çalışıyorsunuz...
Bu yaşlardaki çocukların huysuzluk nöbetleri ve sonsuz “Ama neden?” soruları zaten dillere destandır.
Buna rağmen aileler kendilerini çocuklarının tuhaflıklarına hazırlamazlar. Çoğu çocukta gerçek anlamda bir sorun yoktur; garip davranışları genelde gelişimin önemli birer parçasını oluşturur. Siz de zamanla oğlunuzun anlamsız sözlerinin yetişkinleri taklit etme ve dili deneme girişimi olduğunu öğreneceksiniz. Çocukların bunun gibi daha birçok anlamsız görünen huyu ve hepsinin basit açıklamaları vardır.
Saklama
İki yaşındaki oğlunuz evin anahtarlarını, kendi oyuncaklarını ve bakıcısının saç tokalarını her gün en sevdiği oyuncaklarının arasına ya da başka yerlere saklıyor...
Neden?
Bu yaşlardaki çocuk ortadan kaldırılan bir nesnenin tamamıyla yok olmadığını yeni yeni öğrenmektedir. Bunu tam olarak kavrayamadığı için de sakladığı bir nesneyi bir süre sonra geri dönüp koyduğu yerde bulduğu zaman kendisinin güç ve kontrol kazandığını hisseder.
Nasıl tepki göstermeli?
Çocuğunuzun kendi eşyalarını saklamasına izin verin. Ona anahtarların önemli olduğunu ve onları almaması gerektiğini söyleyin. Sonra da kendi eşyalarından birini, örneğin boya kalemlerini saklamasını önerin. Tutarlı olun: Sokakta onu anahtarlarınızla eğlendirmeniz gerekirse, bir dahaki sefere onlarla oynayamayacağını hatırlatın.
Çer çöp biriktirme
İki yaşındaki kızınız yerde bulduğu taşları, yaprakları ve sakız kâğıtlarını toplamayı seviyor. Topladığı şeylerin pis olduğunu ve elinden bırakması gerektiğini söylerseniz, büyük olasılıkla reddedecek ve topladıklarını ısrarla oyuncak kutusuna koymaya devam edecektir...
Neden?
Avlanmak ve keşfetmek bu çağdaki çocukların en önemli özelliklerinden biridir. Bu yaştaki çocuklar çöp dahil her şeyi incelemeyi ve her şeye dokunmayı severler. Böylece yüzey, büyüklük ve şekil kavramlarını öğrenirler.
Nasıl tepki göstermeli?
Tehlikeli olmadıkları ve ağzına sokmadığı sürece bulduğu şeyleri incelemesine izin verin. Dışarı çıkmadan önce çocuğunuza hazinesi için bir çanta verin ve eve kaç tane şey getirebileceğini önceden söyleyin. Ona en fazla beş parça alabileceğini söylerseniz, topladığı şeylerin seçiminde daha titiz davranır. Bu, nelerin değerli olduğunu öğrenmesine de yardımcı olur.
Kimlik değiştirme
Üç yaşındaki kızınız aslında Minnie Mouse ya da Barbie olduğunda ısrar edebilir. Hatta her gün anaokulu öğretmeni bugün okula kimin geldiğini size sorabilir, çünkü kızınız hiçbir zaman kendi adını kullanmaz...
Neden?
Dört yaşın altındaki çocuklar neyin hayal ürünü ve neyin gerçek olduğunu ayırt edemezler. Bu yüzden çocuğunuzun başkası gibi davranması zamanla bu farkı anlamasına yardımcı olur.
Nasıl tepki göstermeli?
Hayal gücü muhteşem bir şeydir, ama can sıkıcı bir oyuna dönüşmeye başlarsa sınırlar koymanız gerekebilir. Çocuğunuz kendisini maymun yerine koyup akşam yemeğinde sadece muz yemek için ısrar ediyorsa, duruma el koymanız gerekiyor demektir. Taklit yapmasını sevdiğinizi, ama şimdi oyun değil yemek zamanı olduğunu söyleyebilirsiniz. Yemeğini yedikten sonra oyununa devam edebilir.
Kaynak: ebebek'ten Bebek dergisi