1 AYLIK >>> 2 AYLIK >>> 3 AYLIK >>> 4 AYLIK >>> 5 AYLIK >>> 6 AYLIK
7 AYLIK >>> 8 AYLIK >>> 9 AYLIK >>> 10 AYLIK >>> 11 AYLIK >>> 12 AYLIK
13 AYLIK >>> 14 AYLIK >>> 15 AYLIK >>> 16 AYLIK >>> 17 AYLIK >>> 18 AYLIK
19 AYLIK >>> 20 AYLIK >>> 21 AYLIK >>> 22 AYLIK >>> 23 AYLIK >>> 24 AYLIK
Bebeğiniz bu ayda, sizinle top oynayabilir. Her yaptığınızı taklit eder ve artık günlük işler de bunun bir parçası olur. Oyuncaklarını rafına koyar ve toplamaya çalışır.
Kesin komutları algılar ve yapmaması gerekenleri anlar. Sevdiği oyuncağı elinden alındığında itiraz eder. Sizinle birlikte kitaba bakar, resimlere bakmaktan hoşlanır. Taklit yoluyla öğrenir. Televizyonun uzaktan kumandasını kullanarak açıyormuş gibi yapabilir.
Ters çevrilmiş bir kabın içindeki oyuncağı bulur. Sakla bul tarzı oyunlardan hoşlanır. İstediği bir şey işaret parmağıyla gösterebilir.
Yardım ettiğinizde bardaktan su içebilir. Resimli kitaplar ilgisini çeker.
Bebeğinizin Gelişimini Nasıl Destekleyebilirsiniz? Ona takıp çıkarabileceği oyuncaklar verin. Günlük hayattaki eşyalar ilgisini çeker. Şişeler, kırılmayacak kavanozlar ve kapaklarıyla oyun oynayabilirsiniz. Bu, becerisini geliştirirken, günlük hayatı öğrenmesine de yardım eder.
Büyük, resimli ve hareketli kitaplar alın. Resimler ilgisini çeker, ona “Kedi nerede? Evet, buradaymış. Peki ya top?” gibi sorular sorarak kitabı birlikte inceleyin. Gün içindeki aktivitelerinize kitap okumayı da ekleyin.
Bebeklerde Dil Gelişimi Kelimeleri de taklit eder. Bilinçli olarak kullandığı kelime sayısı artar. Kelimeleri söylemeye çalışır ve artık bilinçli kullanır. Beyni hızla gelişirken, konuşma becerisi de ilerler.
Konuşma ve dil becerisini geliştirmek için, onunla devamlı konuşun. Onun da cevap verdiğini farz ederek diyalogu sürdürürün. Ona sorular sorun ve söylemeye çalıştığı şeyi tercüme edin. “Su mu istersin süt mü?”, kendince bir yanıt verdiğinde; “Evet süt istiyorsun” diyerek açıklayın.
Ona çeşitli direktifler verin. Basit isteklerinizi gerçekleştirebilir. Odasından topu getirmesini ya da çoraplarını sepete atmasını isteyebilirsiniz. İstediğinizi yaptığında ona teşekkür edin. Teşekkür etmeyi ve “lütfen” demeyi bu şekilde öğrenir. Şu anda bu kelimeleri kullanamıyor olabilir, ama vakti geldiğinde kullanacağından emin olabilirsiniz.